Ontstaan van de LOTUS

De wieg van de LOTUS stond in Engeland, waar tijdens de tweede wereldoorlog ( nov. 1942) in het graafschap Surrey, Casualties Union in werd opgericht door Mr. Eric Claxton.
De grote industriesteden en de militaire vliegvelden werden door de Duitsers hevig gebombardeerd. In het begin deden de hulpverleners weinig meer dan de slachtoffers uit het puin halen. Hierbij vielen veel slachtoffers. Dit vroeg om verbetering. Daarom werden er cursussen opgezet zodat men de hulpverleners kon trainen om de gewonden goed te verzorgen.
In het begin gebeurde dit met poppen maar om de realiteit beter te kunnen benaderen werd besloten om mensen op te leiden die voor slachtoffer konden en wilden spelen. De geboorte van Casualties Union was hiermee een feit.
De leden van Casualties Union leerden het grimeren en acteren van ernstige letsels. Men moest bereid zijn om als slachtoffer op te treden, zodat helpers konden leren om onder moeilijke omstandigheden hulp te verlenen. Men had geen kennis van EHBO, dat was ook niet nodig, artsen en instructeurs waren aanwezig om de helpers te wijzen op hun fouten en hoe deze te herstellen. Helpers waren er genoeg en met de inzet van de leden van Casualties Union hebben zij geleerd hoe hulp kon worden verleend aan de slachtoffers van de vele dramatische bombardementen op de Engelse steden.
Het is niet bekend hoeveel slachtoffers het leven hebben behouden dankzij die helpers; het zullen er velen zijn geweest.
Het begin van Lotus in Nederland
Toen Het Oranje Kruis in het Kurhaus te Scheveningen haar Gouden Jubileum vierde werd door Mr. Eric Claxton en door dokter L. K. Wills een demonstratie gegeven. Zij simuleerden zonder enige inleiding een aantal ongevalletjes. Dit werd geen succes.
Tijdens de bondsvergadering van Het Oranje Kruis In 1962 werd wederom een demonstratie gegeven. Ditmaal voorafgegaan door een inleiding van Mr. Eric Claxton. De uitgebeelde letsels, waaronder flauwte, epilepsie en een zeer dramatisch gespeelde hartaanval, maakte veel indruk op de aanwezigen.
De belangstelling voor “acterende” slachtoffers was gewekt en Het Oranje Kruis ging voortvarend te werk zo werd in 1962 een studieweekend georganiseerd. De cursus werd gegeven door Mrs. H.M. Nicholson en Miss J. Weightman van Casualties Union. Het werd een groot succes.
Op LOTUS werd op 23 november 1963 opgericht en werd de officiële opleiding gestart.
Aan deze centrale cursus die in Utrecht gehouden werd namen 22 gediplomeerde EHBO-ers deel waaronder de nestor van de LOTUS dhr. A. J. Elkhuizen. De cursus werd afgesloten met een examen. Het examen werd bijgewoond door Mr. Eric Claxton. Mr. Eric Claxton en Mrs Helen Nicholsen, zijn latere echtgenote, zijn beiden door Het Oranje Kruis benoemd tot ereleden van de Lotus. Door het hele land werden studiegroepen opgericht waar de opleiding tot geoefend slachtoffer werd gegeven. De geoefende slachtoffers gingen deel uit maken van plaatselijke of regionale Lotus Studiekringen met aan het hoofd een Lotusstudieleider.
Inmiddels kan men in de wereld van de hulpverlening niet meer zonder de LOTUS.
De waardevolle bijdrage voor het EHBO onderwijs is bewezen en, de LOTUS is intussen een begrip geworden in EHBO wereld.
In 1950 werd door Dr. H. J. Verschoor (GG en GD arts te den haag) al een boekje uitgegeven met de titel, Het grimeren van verwondingen in 1962 volgde hiervan de herdruk en werd er een grimeerkist uitgegeven (zie foto)
In 1968 kwam het Oranje Kruis met een ringband met de oefenstof voor de LOTUS opleiding
De LOTUS kring Emmen (D 003) werd in 1967 opgericht en was dus de eerste LOTUS afdeling in Drenthe en bestaat binnenkort dus 40 jaar.
Bewerkt door A. Stevens
Bron:
Elkhuizen A.J. De geschiedenis van Lotus
De voorpost van de dokter
Het Reddingswezen
En andere bronnen