Lotus aanvragen

Lotuskring Zuidoost DrentheWilt u tijdens uw oefeningen of trainingen gebruik maken van onze Lotus, neem dan contact met ons via onderstaand emailadres.

Email: m.aardema@home.nl

Herhalingsles 17 April 2024

  De herhalingsles van 17 april

 In de Kop van Zuid niet doorgaan.

 Deze is verschoven naar 8 mei.

 

Oprichting en ontstaan van Lotuskring Zuid-Oost Drenthe 03

In 1963 zijn de heren Van Voorn uit Paterswolde en Dillerop uit Coevorden een opleiding gaan volgen in Utrecht, tot LOTUS, Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffer.

Tijdens de opleiding in Utrecht van 1964 tot 1965 reisden dhr. Dillerop en van Voorn,iedere vier weken of soms nog vaker naar Utrecht. En de navolgende mensen werden zaterdags in Assen bijgeschoold o.a., dhr. Peters, Ossel, Westerveld, van Reemst, von Hebel, Veurman, mej. Zomer en zuster Ter Reegen. Na een drie jarige opleiding en te zijn geslaagd, werd er een getuigschrift uitgereikt. Zij vormden de eerste kring Drenthe. Deze werd daarna gesplitst in kring Zuid-Oost Drenthe in Emmen en kring Noord in Zuidlaren.

Het doel was en is, om de EHBO'er realistischer met verwondingen in aanraking te brengen. In de Tweede Wereldoorlog nl. vielen er veel gewonden en de vrijwilligers vielen dan vaak in katzwijm bij het zien van de vreselijke verwondingen.
Toen is het besef gekomen, om de helpers te leren omgaan met de nep wonden, zodat ze er enigszins aan konden wennen, om hulp te verlenen.

In de Emmer Courant van zaterdag 14-02-1970 is een artikel te lezen van :

"De griezels van het Noorden hebben een hart van goud"

Op dat moment zijn er 10 gediplomeerde Lotusleden in Drenthe, maar er worden dan al meer EHBO'ers opgeleid.

Op 27-09-1967 heeft o.m. dhr. Dillerop de kring Zuid-Oost Drenthe opgericht. Dit was de derde kring van Nederland, dus kring 03. Dhr. van Voorn richtte een kring in Zuidlaren op.
De EHBO verenigingen werden aangeschreven, om met de slachtoffers te oefenen.
De bijeenkomsten van herhalingslessen werden gegeven in o.a. de blo.school Haagjesweg, lyceum achter de Muzeval, Groene Kruis gebouw in de kelder aan de Parallelweg, BB bunker achter de brandweer, het medisch gebouw van de Danlon, de Boerderij in Borger, zusterhuis Scheperziekenhuis, Twiespan Peyserhof, Rode Kruis gebouw Slenerbrink.

In het begin werd er alleen maar gespeeld bij verenigingen, en bij EHBO wedstrijden. Pas later werden er EHBO verenigingen opgericht bij bedrijven, zodat er ook overdag mensen beschikbaar moesten zijn.

Op de ledenvergadering van 8-11-1978 werd besloten, om de te grote kring in drieën te delen, kring Coevorden 50, kring Borger 49 en kring Emmen Zuid-Oost Drenthe 03, per 03-08-1979.
Wel werd er besloten, dat de kringen Emmen en Borger gezamenlijk de herhalingsbijeenkomsten zouden volgen. En op 19-09-2002 is besloten om de kring Borger weer op te heffen en op te laten gaan in kring Emmen.

Op 13-10-2007 hebben wij ons 40 jarig jubileum gevierd bij Wielens Noord-Sleen. Er was een receptie en dhr. A. Stevens had een verzameling van EHBO- e n Lotus materialen uitgestald en een mooie PowerPoint presentatie gemaakt over hoe er vroeger en nu gegrimeerd werd. Na de receptie was er een etentje voor alle leden en hun partners.

Het geld, wat ons is aangeboden op de receptie, is gedoneerd aan het Scheperziekenhuis voor aanschaf van materialen voor de zieke kinderen. Ook is toen besloten om de heer W. Dijkstra, ere-lid te maken. Wegens ziekte was hij niet meer in staat om slachtoffer te spelen, na vele jaren dit met plezier te hebben gedaan.

Op 7 oktober 2017 hebben wij ons 50 jarig bestaan gevierd met een warm en koud buffet bij 't Wapen van Emmen. Ook waren de partners weer aanwezig.

Het was erg gezellig.

Contact

Lotuskring Zuidoost Drenthe Lotuskring Zuid-Oost Drenthe
Boerschaplaan 39
7824 NA  Emmen
Tel: 0591-626252
Email: m.aardema@home.nl
Opleidingslocatie
Wijkcentrum Angelslo
Statenweg 107
7824 CW Emmen
0591-622578
Website: http://wijkcentrumangelslo.nl/